Search Engine Optimization (SEO) – Τι είναι αυτό; Δεν το χρειάζομαι…!

«Έφτιαξα την ιστοσελίδα της επιχείρησης μου και είμαι έτοιμος για μία δυναμική διαδικτυακή παρουσία. Είμαι πλήρως ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και είμαι σίγουρος ότι ο πελάτης θα ενθουσιαστεί με την ευχρηστία, το design και τα προϊόντα που προσφέρω μόλις την επισκεφθεί.»

Μάλλον εννοείτε…. ΕΑΝ την επισκεφθεί!

Ο μέσος καταναλωτής χρησιμοποιεί  συστηματικά τις μηχανές αναζήτησης για να συγκρίνει προϊόντα και υπηρεσίες τόσο σε επίπεδο τιμής, όσο και σε επίπεδο ποιότητας. Το πρώτο βήμα για μία επιτυχημένη ψηφιακή παρουσία είναι η δημιουργία της εταιρικής ιστοσελίδας. Ποιο είναι, όμως, το επόμενο βήμα;

Ο παγκόσμιος ιστός είναι αχανής και περιλαμβάνει εκατομμύρια ιστοσελίδες. Πολλές από αυτές παρέχουν παρόμοια και ανταγωνιστικά προϊόντα προς αυτά που παρέχει η επιχείρηση σας. Σκοπός σας είναι να ξεχωρίσετε. Και με τις σωστές κινήσεις θα ξεχωρίσετε!

Η θέση στην οποία προβάλλεται η ιστοσελίδα σας στις μηχανές αναζήτησης παίζει καθοριστικό ρόλο για την επισκεψιμότητά της. Πώς θα βρει ένας καταναλωτής την ιστοσελίδα σας εάν εκείνη εμφανίζεται στην 12η σελίδα αποτελεσμάτων του Google; Θα εισάγει στην μπάρα αναζήτησης τις λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με το προϊόν ή την υπηρεσία που αναζητεί, θα ανοίξει πέντε, το πολύ δέκα ιστοσελίδες από τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν, θα τα συγκρίνει και θα επιλέξει το προϊόν που τον ικανοποιεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι, πολύ πιθανόν, να μην επισκεφθεί την ιστοσελίδα σας και να προβεί σε κάποια αγορά από έναν ανταγωνιστή. Έτσι, όχι μόνο δεν αποκτάτε καινούριους πελάτες, αλλά ταυτόχρονα τους «χαρίζετε» άνευ όρων στους ανταγωνιστές σας, ακόμη και εάν το προϊόν που παρέχετε εσείς συγκριτικά υπερέχει.

Η λύση βρίσκεται στη βελτιστοποίηση της θέσης που εμφανίζεται η ιστοσελίδα σας στις μηχανές αναζήτησης, δηλαδή στην τεχνική που ονομάζεται Search Engine Optimization (SEO).

«Τελικά με ενδιαφέρει… Πείτε μου περισσότερα παρακαλώ….!»

Η τεχνική Search Engine Optimization (SEO) αποτελείται από ένα σύνολο ενεργειών που στόχο έχουν τη βελτίωση της θέσης της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και ιδανικά την επίτευξη υψηλών κατατάξεων. Κάθε επιχείρηση στοχεύει στην εμφάνισή της στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων, έτσι ώστε να γίνει γνωστή και κατ’ επέκταση να διευρύνει το πελατολόγιο της.

Οι ενέργειες που απαρτίζουν το SEO διακρίνονται σε On-Page, δηλαδή σε βελτιώσεις, αλλαγές και προσθήκες που γίνονται στην εταιρική ιστοσελίδα και σε Off-Page, δηλαδή σε βελτιώσεις, αλλαγές και προσθήκες που γίνονται στο ευρύτερο πλαίσιο της διαδικτυακής παρουσίας της επιχείρησης.

Οι On-Page ενέργειες περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

  • Την έρευνα για την εύρεση των κατάλληλων λέξεων-κλειδιών που να αντιπροσωπεύουν το προσφερόμενο προϊόν ή την προσφερόμενη υπηρεσία, καθώς και τη σωστή τοποθέτησή τους στην εταιρική ιστοσελίδα.
  • Την βελτίωση της ευχρηστίας και του design της εταιρικής ιστοσελίδας, έτσι ώστε να είναι πιο φιλική προς το χρήστη. Αυτός είναι ένας παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη οι μηχανές αναζήτησης.
  • Την ανάλυση του ανταγωνισμού και την αναγνώριση των καλών πρακτικών που εφαρμόζουν.

Οι Off-Page ενέργειες σχετίζονται με:

  • Την ευρύτερη διαδικτυακή παρουσία της επιχείρησης στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, το Twitter, το Youtube και το Instagram.
  • Διάφορα blogs και forums που ασχολούνται με τον ευρύτερο κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Μάλιστα, στη σύγχρονη εποχή η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων από στόμα σε στόμα (Word of Mouth) είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

«Πολύ ωραία και εύκολα ακούγονται όλα αυτά… Μάλλον τελικά θα πρέπει να εφαρμόσω κι εγώ  τις τεχνικές αυτές!»

Ωραία είναι σίγουρα… Εξάλλου, είναι μοναδική η ικανοποίηση που νιώθει κάθε επιχειρηματίας όταν βλέπει την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του να αυξάνεται μέρα με τη μέρα και τις πωλήσεις του να παίρνουν την ανιούσα….! Εύκολα, όμως, δεν είναι. Η Google λαμβάνει υπόψη 200 (!) διαφορετικούς παράγοντες, οι οποίοι καθορίζουν, τελικά, την κατάταξη μίας ιστοσελίδας στα αποτελέσματά της. Εντυπωσιακός αριθμός, έτσι δεν είναι;

Χρειάζεται, λοιπόν, συστηματική προσπάθεια και βαθιά γνώση τόσο σε θεωρητικό, όσο και πρακτικό επίπεδο, καθώς και συνεχής παρακολούθηση του ανταγωνισμού. Γιατί μην ξεχνάτε ότι η επιτυχία της δικής σας επιχείρησης διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από την αποτυχία ή αστοχία κάποιας άλλης. Εφαρμόστε, λοιπόν, κι εσείς SEO στην ιστοσελίδα σας και ελάτε ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία!