Άρθρα

“Think before you speak. Read before you think.”
Fran Lebowitz

Νέος Ιός στο Facebook – Πως θα απαλλαγείτε ;

Πιθανότατα τον έχετε δει τις τελευταίες ημέρες με tag σε υποτιθέμενα video φίλων σας. Προσοχή μην πατήσετε τους συνδέσμους !

Νέος Ιος στο Facebook – Πως θα απαλλαγείτε ;

Ο ιός (Trojan) Commondatastorage Googleapis

Ο ιός Commondatastorage Googleapis είναι ένας αρκετά νέος ιός. Πρόκειται για ένα Trojan που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο υπολογιστικό σας σύστημα, είναι πιθανότατα πολύ προηγμένος και αν έχει προσβληθεί ο υπολογιστής σας θα ήταν συνετό να τον ξεφορτωθείτε το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε τα βήματα παρακάτω για να απαλλαγείτε από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό. Απλά θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό να γνωρίσετε πρώτα τα χαρακτηριστικά του ιού-Trojan πριν δοκιμάσετε τον οδηγό, γι ‘αυτό σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε πρώτα το υπόλοιπο του άρθρου και μετά να μεταβείτε στις οδηγίες αφαίρεσης.

Πληροφορίες σχετικά με τα Trojans

Τα Trojans είναι ικανά να διεισδύσουν στο υπολογιστικό σύστημα, με ελάχιστα ή και μη ορατά συμπτώματα. Αυτό, βεβαίως, αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα τους καθιστώντας δύσκολο να εντοπιστούν και έτσι να καταφέρνουν να παραμένουν στο εσωτερικό του συστήματος για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Κάποιες φορές, όμως, ένας τέτοιος ιός μπορεί να προκαλέσει ορισμένες ύποπτες ενέργειες όπως:

  • αυξημένη χρήση μνήμης RAM, GPU και CPU
  • ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας του υπολογιστή
  • συχνά μηνύματα σφάλματος
  • τυχαία παραθυράκια
  • γενική επιβράδυνση του υπολογιστή και άλλες παρόμοιες διαταραχές.

Ωστόσο, δεν μπορείτε να βασίζεστε αποκλειστικά στην παρατήρηση πιθανών συμπτωμάτων μόλυνσης για να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας ασφαλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σας συμβουλεύουμε να έχετε πάντα ένα antivirus στον υπολογιστή σας, το οποίο θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια όταν εντοπίζετε τυχόν απειλές από Trojans.

Εάν έχετε ήδη μολυνθεί από τον ιό ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1: Ασφαλή λειτουργία και Κρυμμένα αρχεία

Εκκινήστε τον υπολογιστή σας σε ασφαλή λειτουργία και αποκαλύψτε τα κρυμμένα αρχεία και τους φακέλους του συστήματός σας.

Βήμα 2: Διαχείριση Εργασιών

Κρατήστε πατημένα τα πλήκτρα Ctrl+Shift+Esc ή Ctrl+Alt+Delete για να εμφανιστεί η Διαχείριση Εργασιών. Μεταβείτε στην καρτέλα Διαδικασίες και αναζητήστε οποιαδήποτε διεργασία έχει το όνομα Googleapis Commondatastorage. Εάν δεν υπάρχει καμία διεργασία με αυτό το όνομα, αναζητήστε ύποπτες διαδικασίες που χρησιμοποιούν υπερβολική μνήμη RAM και έχουν παράξενη ή και καθόλου περιγραφή.

Σε περίπτωση που ανακαλύψατε κάτι ύποπτο, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε άνοιγμα τοποθεσίας αρχείου. Εάν είστε βέβαιοι ότι η διαδικασία ήταν κακόβουλη, διαγράψτε τα πάντα στον κατάλογο τοποθεσίας. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στη Διαχείριση Εργασιών (Task Manager Processes) και σταματήστε την αντίστοιχη διεργασία κάνοντας δεξί κλικ πάνω της και επιλέγοντας Τέλος διεργασίας.

Βήμα 3: Startup

Μεταβείτε στο msconfig

> Πατήστε τα πλήκτρα Winkey + R για να εμφανίσετε το Run. Στη νέα γραμμή αναζήτησης που ανοίξατε, πληκτρολογήστε msconfig και πατήστε το πλήκτρο Enter.

Στο νέο παράθυρο που ανοίξατε, πηγαίνετε στο Startup και αναζητήστε τα προγράμματα εκκίνησης. Αν δείτε κάτι που φαίνεται ύποπτο (π.χ. δεν υπάρχει κατασκευαστής), καταργήστε την επιλογή από το πλαίσιο ελέγχου για να την απενεργοποιήσετε κατά την εκκίνηση και στη συνέχεια, επιλέξτε ΟΚ.

Βήμα 4: Επεξεργαστής μητρώου

Ανοίξτε ξανά το Run και πληκτρολογήστε regedit. Πατήστε Enter και μόλις ανοίξει το νέο παράθυρο, πατήστε Ctrl + F. Στη γραμμή αναζήτησης, πληκτρολογήστε το όνομα του ιού και κάντε κλικ στο κουμπί Εύρεση επόμενου. Ελέγξτε αν βρέθηκε κάτι κάτω από το όνομα του ιού και διαγράψτε τα κλειδιά μητρώου και τους φακέλους που εμφανίζονται ως αποτελέσματα.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι εάν διαγράψετε το λάθος κλειδί μητρώου, μπορεί να προκαλέσετε περισσότερη βλάβη παρά καλό στον υπολογιστή σας, οπότε αν δεν είστε σίγουροι, θα πρέπει να μας ρωτήσετε σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε κάτι μέσα στον Επεξεργαστή μητρώου.

Βήμα 5: Πιθανά επικίνδυνα δεδομένα

Ανοίξτε το μενού Έναρξη και αντιγράψτε – επικολλήστε καθένα από τα ακόλουθα και πατήστε Enter, ώστε να ανοίξει ο εκάστοτε φάκελος:

  • %AppData%
  • %LocalAppData%
  • %ProgramData%
  • %WinDir%
  • %Temp%

Ανοίξτε κάθε φάκελο και ταξινομήστε τα αρχεία κατά ημερομηνία (από το νεότερο έως το παλαιότερο). Διαγράψτε αυτά που έχουν δημιουργηθεί από τη στιγμή της μόλυνσης και μετέπειτα. Στο φάκελο Temp, διαγράψτε τα πάντα.

Σας βοηθήσαμε να αφαιρέσετε το Googleapis Commondatastorage;

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποια από τα βήματα ή απλά θέλετε να μας στείλετε τα σχόλιά σας;

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Θεσσαλονίκη,
Ελλάδα, 54641

Web: www.vdesigns.gr